dijous, 16 de setembre del 2010

Musit Baronia de la Guaita

El proper dissabte 18 de setembre s'inaugura el Musit Baronia de la Guaita, aula-museu de música tradicional, instal·lat al carrer Vinalesa de l'urbanització de Sant Esperit de Gilet en el Camp de Morvedre. 

El projecte, obra de l'intèrpret i mestre de dolçaina Josemi Sánchez i l'artesà Miquel Claramunt, és un espai per a l'estudi i difusió de la música tradicional i els seus elements. Després de mesos de dedicació i amb aportacions d'altres figures de la música ibèrica, aquest espai es presenta a les autoritats i als visitants en una jornada que conclou amb un concert a l'aire lliure. A l'esdeveniment han confirmat la seua assistència alguns dels grans artistes de la música tradicional, on trovem Antoni de la Asunción i Andrés, director del Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol, Joan Blasco, considerat per molts com el pare de la dolçaina moderna, Fermín Pardo, el germans Caballer i els Sonadors de la Guaita. 

Però no solament el País Valencià està present en aquest concert i en el Musit, ja que la recopilació d'instruments i objectes sonors ha portat a Miquel i a Josemi durant els últims mesos fins a Castella Lleó, Aragó o el País Basc. L'exposició presenta la col·lecció d'instruments a través d'un recorregut dissenyat amb informació visual i sonora. Castanyoles, flautes, gaites, acordions, dolçaines, mandolines, tabals o simbombes són alguns dels tresors artesanals que es poden conèixer amb detalls sobre els seus orígens, usos, textures i sons. 

La principal vocació d'aquest projecte és crear afició, necessitat i gust per la música tradicional a través d'un espai per a la seua difusió. Els estudiants, de segon i tercer cicle de primària, educació secundària, batxillerat, formació professional, escoles de música... són els principals destinataris d'aquesta proposta que va molt més allà que una exposició d'objectes. En aquest sentit, les visites, que han de ser concertades i en grup, tenen l'oportunitat de completar un taller de construcció de petits instruments de canya que finalment proven amb un concert. El públic més especialitzat disposa d'un centre de documentació amb biblioteca, fonoteca i arxiu d'imatges, mentre que la programació del Musit també contempla cursos de música, cant i dansa, trobades i seminaris, cursos de formació musical al professorat, així com una programació estable de concerts.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Iniciatives com aquestes són dignes d'admiració. Us anime a tirar endavant! Es tracta de la nostra tradició, del nostre patrimoni musical... Sense aquest ciment no hi hauria ni present ni futur per als nostres intruments més emblemàtics. Vicen Blay. Colla La Brama

Publica un comentari a l'entrada