HISTÒRIA

L'Agrupació Cultural de Dolçainers i Tabaleters el Cudol es va formar l'abril de 1982 a València en la Falla Montortal i Torrefiel baix la direcció del mestre Enric Gironés. L'any 1986 es va fusionar amb una altra colla de dolçainers del barri de Torrefiel, L'Estai, mentre alguns membres ja hi pertanyien simultàniament als dos grups des de 1984.

Ha participat en nombrosos actes com Cavalcades del Regne, proclamacions i eleccions de Falleres Majors de València, entrades de Moros i Cristians d'Alcoi i altres pobles, així com en les estrenes de les marxes mores Xavier el CoixoMarxa del Centenari i la marxa cristiana Vicedo Capità. Dies de la Comunitat Valenciana, Sant Joan, Cavalcades de Reis (Alcoi, Almassora, Vall d'Uixó...) Fogueres d'Alacant, aplecs a Benidorm, Alcoi, Petrer i Castelló, actuacions a TVE i Canal 9. Anualment participa en la Mostra de Música Popular Mª Auxiliadora que té lloc a finals de maig a València.

En l'actualitat el Grup el Cudol està format per 23 membres, bona part dels quals han estat alumnes del mestre Xavier Richart al Conservatori Municipal José Iturbi de València i han estat mestres de diverses colles de tabaleters i dolçainers. Des de 1992 està dirigida per Antoni de la Asunción i Andrés, que dirigeix també els grups Domingo Savio i La Colla d'Algemesí, i és considerat un dels més prestigiosos compositors de música per a dolçaina i percussió amb 7 premis a les seues obres, a més del Premi Parra d'Or de la Colla El Terròs en la seua IV edició per la divulgació, dedicació i tractament de la música per a dolçaina en el món musical.

El Grup el Cudol es caracteritza per l'estudi, defensa i difusió de la música tradicional, per a impulsar la música de dolçaina amb nous estils i propostes, pel que es converteix l'any 1997 en Societat Cultural.

En els darrers anys ha realitzat concerts per a l'Associació de Moros i Cristians del Marítim, per a les presentacions de les Falles de Secció Especial Regne de València - Duc de Calàbria i Na Jordana, i per a la missa de la Fallera Major de València el dia de Sant Josep a la Catedral de València. Ha participat en recepcions a la Família Reial amb motiu dels premis Jaume I, en els actes d'inauguració del Palau de les Arts Reina Sofia i en la presentació del Himne del Centenari del Llevant Unió Esportiva al Teatre Principal de València, compost per Antoni de la Asunción i Andrés i escrit pel percussionista de el Cudol José Vicente Peiró i Barco. Ha estat present al Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional, al FolkaSagunt, al Tirant de Lletra, als homenatges a Joan Fuster i Antonio Machado a Sueca i Rocafort respectivament, i ha format part de l'Especial de Cap d'Any de Onda Fallera TV.

L'any 2012 estrena Dolç Cinema, un viatge pels records que evoca el cinema amb el qual han recorregut una llarga llista de localitats. Un espectacle multimèdia per a gaudir amb la música de les pel·lícules de l’oest, d’aventures, les bandes sonores més clàssiques, la tendresa de les pel·lícules de Disney i el ritme dels grans musicals amb arranjaments realitzats i adaptats per a dolçaines, percussió i altres instruments pel seu director. Un any després, al 2013, veu la llum la seua continuació natural, Dolç TV, temps de la tele en blanc i negre i d’un únic canal (o de dos). Els dibuixos animats que ens ajuntaven a tota la família al voltant del televisor, les sèries entranyables plenes de personatges emblemàtics, aquells anuncis publicitaris o concursos amb els que hem crescut.

En abril de 2015 estrena el que és el projecte més ambiciós de tota la seua trajectòria, 1238.Crònica d'un somni, poema musical per a dolçaines, percussió, metalls, narrador i cor, al voltant la vida i llegenda de Jaume I. Últim espectacle d'Antoni de la Asunción i Andrés en el qual col·laboren la Coral de Patraix i Manel Ferrer i Valls.