dijous, 10 d’octubre del 2013

Dolçaina: del carrer a l'aula

A principis dels anys 70, la processó de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí es veié afectada per la mancança de dolçainers, responsables des de fa segles de la característica atmòsfera sonora de les festes dels pobles valencians. Des d'aleshores, l'instrument i els seus intèrprets han experimentat un desenvolupament tant tècnic com acadèmic, premiat amb un inmens reconeixement social.

Dolçaina: del carrer a l'aula és un documental produït pel CEIC Alfons el Vell sobre la història recent de la dolçaina, sobre la seua empremta a la societat i l'evolució del seu ensenyament, des del tradicional mètode de mestre a aprenent fins la creació d'aules de música, escoles i la seua inclusió als conservatoris.

Una idea original del dolçainer Frederic Santamaría, amb guió de Jordi Cano Deltoro i direcció de Rubén Soler Ferrer, que després de conèixer la història de la dolçaina i com s'ha anat recuperant al País Valencià van veure la possibilitat d'elaborar aquest documental amb les imatges registrades per l'equip de Lalomita Films.

S'entrevista a alguns protagonistes d'aquest canvi. Dolçainers com Joan Blasco i Xavier Ricart reflexionen sobre les conquestes obtingudes i el camí que queda per recòrrer, juntament amb altres músics i persones dedicades a la dolçaina com Simeó Mulet, Llorenç Fenollosa, Miguel Claramunt, Eduard Navarro, Josemi Sánchez, Paloma Mora, Josep Alemany, Vicent Borràs Faenes, Pep Juste Mama i Antoni de la Asunción i Andres, Mestre de dolçaina i director de l'Agrupació Cultural de Dolçainers i Tabaleters Grup el Cudol.

Estrenat a Gandia el 17 de desembre de 2010, ara podeu visionar-lo íntegrament amb subtítols en diversos idiomes.


Dolçaina: del carrer a l'aula

Direcció: Rubén Soler Ferrer
Guió: Jordi Cano Deltoro
Edició: Rubén Soler Ferrer i Jordi Cano Deltoro
Producció: 1000TRETZE i CEIC Alfons el Vell
Idea original: Frederic Santamaria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada