DIRECTOR

Antoni de la Asunción i Andrés

Naix a València en 1971. En 1984 comença els seus estudis de tabalet a la Falla Montortal i Torrefiel de la mà del mestre Enric Gironés i dos anys més tard comença a estudiar dolçaina formant part activa des d’eixos moments del Grup el Cudol del que hui en dia és el seu director. L’any 1992 comença a treballar com a professor de música al Col·legi Salesià Sant Antoni Abat de València. L’any 1995 entra a formar part de l’Agrupació Musical Sant Josep de Pignatelli de València on cursa estudis de percussió.

En 1999 acaba els estudis de dolçaina al Conservatori Municipal José Iturbi amb el mestre Xavier Richart, i en l’any 2000 rep el reconeixement de Mestre de dolçaina de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters de la que també és membre de la seua Comissió Pedagògica.

Ha format part del grup La Inestable i en l’actualitat dirigeix els grups el Cudol, Grup Domingo Savio i la Colla de dolçainers d’Algemesí. Ha difós la música valenciana per tot arreu de la Comunitat i per fora d’ella actuant entre altres llocs a Catalunya, Euskadi, Andalusia, Múrcia, França...

En 2004 publica, juntament amb Xavier Richart, el llibre Estudiant la dolçaina II. Obres per a colla, al que es recullen algunes de les seues composicions.

L’any 2000 rep Menció d’honor al I Concurs de Composició per a Dolçaina i Percussió poble de Muro, obtenint el Primer Premi a la II i III edicions del mateix concurs. Ha rebut el Segon Premi al Concurs de Composició Jaume Blanch de Tortosa, Segon premi i Menció d’honor al Concurs de Composició Música al Castell de Dénia i Segon premi al Concurs Vila de Petrer. Ha sigut també membre del jurat a les últimes edicions d’aquestos concursos. En 2005 composa l’obra obligada per al II Certamen d’interpretació per a Colla de Xirimiters a Altea, del que també va ser jurat. En 2007, se li encomana la composició de l’obra obligada per al I Certamen d’interpretació Ciutat de Manises. L'any 2009 composa la música del Himne del Centenari del Llevant Unió Esportiva amb lletra escrita pel també membre del Grup el Cudol Jose Vicente Peiro i Barco. En 2010 rep el Premi Parra d'Or de la Colla de Dolçainers i Tabaleters El Terròs de Petrer en la seua IV edició per la divulgació, dedicació i tractament de la música per a dolçaina, i en 2013 el Premi Berni per la seua dedicació a la divulgació de les Falles, la cultura i les tradicions valencianes.

En 2012 estrena dirigint al Grup el Cudol el projecte Dolç Cinema, un viatge pels records que evoca el cinema amb arranjaments realitzats i adaptats per a dolçaines, percussió i altres instruments. Un espectacle multimèdia per a gaudir amb la música de les pel·lícules de l’oest, d’aventures, les bandes sonores més clàssiques, la tendresa de les pel·lícules de Disney i el ritme dels grans musicals. Un any després, al 2013, veu la llum la seua continuació natural, Dolç TV, temps de la tele en blanc i negre i d’un únic canal (o de dos). Els dibuixos animats que ens ajuntaven a tota la família al voltant del televisor, les sèries entranyables plenes de personatges emblemàtics, aquells anuncis publicitaris o concursos amb els que hem crescut.

En abril de 2015 estrena el que és el projecte més ambiciós de tota la seua trajectòria, 1238.Crònica d'un somni, poema musical per a dolçaines, percussió, metalls, narrador i cor, al voltant la vida i llegenda de Jaume I, que és interpretat pel Grup el Cudol amb la col·laboració de la Coral de Patraix i Manel Ferrer i Valls.