dijous, 11 de juliol del 2013

Premis Ovidi Montllor 2013

Fa unes setmanes es van fer públics els finalistes dels Premis Ovidi Montllor a la música en valencià, i el 27 de juny a la nit a la Societat Coral El Micalet de la ciutat de València es van revelar els guanyadors d'enguany.

Durant aquests anys, el sector de la música en la nostra llengua ha anat creixent en capacitat de producció, en qualitat artística i en reconeixement del públic. La contínua aparició de nous grups musicals, la diversitat d’estils i recursos artístics, la consolidació dels autors joves emergents, així com la incipient indústria del sector, segells discogràfics, agències de management, estudis d’enregistrament... permeten afirmar, com han assenyalat els principals crítics, que ens trobem en un moment excel·lent de la música en valencià quant a creativitat i dinamisme.

A més dels premis a la música, al disseny i al videoclip que lliuren els jurats corresponents, el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià, atorga cada any dos premis: un per a distingir aquells l'aportació artística dels qual haja significat una fita important per a la nostra música, i un altre per a reconèixer la persona, mitjà o institució que haja destacat pel seu suport a la música en valencià. 

El Premi Ovidi a l’aportació artística a la música en valencià ha recaigut per unanimitat en Maria del Carme Girau, valenciana de Simat de la Valldigna que va participar de forma activa en el grup Els Setze Jutges, al qual es va integrar l’any 1964. Va editar en aquells anys tres EP de quatre temes cada un que recollien cançons pròpies i temes populars com L’hereu Riera i Cançó de bressol. Al final dels seixanta i acabats els estudis universitaris, va abandonar la cançó per dedicar-se a la seua professió, farmacèutica. Tot i el seu pas breu per la Nova Cançó fou una dona pionera i la primera valenciana d’aquell moviment. Joan Fuster li va dedicar un text el 1966 en la presentació d’un dels seus EP. L’any 1998, el cantautor valencià Paco Muñoz va publicar una reedició de la discografia completa en la seua productora. 

El premi al suport a la música en valencià s’atorga per unanimitat a la periodista radiofònica Amàlia Garrigós, el compromís de la qual amb la música del País Valencià ha permés un millor coneixement de les novetats i dels concerts dels músics valencians. El seu programa a Ràdio 9 Alta Fidelitat ha sigut un referent pel qual han passat el bo i millor de la música en valencià. Ella ha fet possible que a les ones del mitjà públic que més hauria d’haver ajudat la música en valencià, la RTVV, s’obrira una finestreta per la qual es podia escoltar la nostra música. El COM aprecia el seu esforç alhora que lamenta que haja perdut el seu lloc de treball en un ERO cruel que anuncia la liquidació dels mitjans publics del País Valencià. 

Tot seguit presentem la relació de premiats i finalistes: 

PREMIS MÚSICA 

Millor disc de cançó 

Pau Miquel Soler, L’amor o la guerra

Finalistes:

Bertomeu, 7 d’Estellés
Lluís Vicent, El dia de després
Senior i el Cor Brutal, València, Califòrnia

Millor disc de folk 

Mara Aranda i Solatge, Lo testament

Finalistes:

Aljub, En minúscules
Baraca Folk, Rellotges de sol
Eva Dénia Trad Quartet, Un altre cantar

Millor disc d’electrònica i hip hop 

Aspencat, Essència

Finalistes:

Atupa, QuatribaRap
Frida, Free Rap
Orxata Sound System, 3.0 

Millor disc de pop 

Pep Laguarda, Plexison impermeable

Finalistes:

La Petita Orquestra Peiotaire, Vol. 1
Mi Sostingut, Projecte escolopendra
Pepet i Marieta, Lo món d’un mos 

Millor disc de rock 

Mox Nox, Damnatio memoriae

Finalistes:

121dB, Lesotho
Atzukak, Els colors del roig
Tardor, Revolució de l’estat latent 

Millor maqueta 

Júlia, El mecanoscrit

Finalistes:

Clam, Clam
Cleptòmans de Bancal, Fracassos escolars
Meteor, Meteor 

Millors arranjaments i producció 

Aspencat, Essència

Finalistes:

La Petita Orquestra Peiotaire, Vol. 1
Mara Aranda i Solatge, Lo testament
Orxata Sound System, 3.0 

Millor cançó 

Senior i el Cor Brutal, Càntic als germans de diferent mare

Finalistes:

Aspencat, Quan caminàvem
Pau Miquel Soler, No hi ha més que llibertat
Pleasant Dreams, Si vols

Millor lletra 

Lluís Vicent, En la corda fluixa

Finalistes:

Aspencat, Quan caminàvem
Mara Aranda i Solatge, Albà de ses porgueres
Senior i el Cor Brutal, Flor de maig 

Jurat: Xavier Aliaga (El País), periodista i escriptor; Eduard Guillot (La Cartelera, Levante-EMV), periodista i crític musical; Juanma Játiva (El País), periodista i crític musical; Quim Vilarnau (Enderrock), periodista i crític musical; Carla González, periodista i investigadora; i Josep Vicent Frechina (secretari del jurat), crític musical i autor del llibre fonamental La cançó en valencià

PREMIS DISSENY I VÍDEOCLIP 

Millor disseny 

Lesotho, de 121dB

Finalistes:

Vol. 1, de La Petita Orquestra Peiotaire
Projecte escolopendra, de Mi Sostingut
Un altre cantar, d'Eva Dénia Trad Quartet

Millor videoclip 

Vents, d’Arthur Caravan

Finalistes:

El plat de glòria, de Sva-ters
Eyjafjallajökull, d'Orxata Sound System
Quan vindràs?, de Julio Galcerà, Julio Serrano & Vidas Ejemplares

Jurat: Francesc Felipe, periodista i productor, impulsor de l’audiovisual en valencià; Tomàs Gorria, dissenyador i publicista, editor del magazín electrònic DissenyCV; i Cèsar Amiguet (secretari del jurat), dissenyador d’Escola Valenciana.


El COM (Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià) és una associació cultural que pretén agrupar el major nombre de grups i solistes que s’expressen en la llengua pròpia del País Valencià. 

El seu objectiu és dignificar el treball com a músics per damunt dels prejudicis d’aquells que menyspreen el valencià com a llengua per a cantar. Units, fent actes per deixar palesa la gran qualitat i donant exemple amb els treballs dels músics, posen en valor la música en valencià. Perquè quan un company o companya, quan un grup pren la paraula, edita un disc, o rep algun elogi, el rep tot el conjunt de membres del COM i tota la gent que treballa per la música en valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada